• Forumumuzu keşfetmek ve içeriklere katılmak için üye olmayı unutmayın.

Güney Kore'de İnternet Paketi Bitse Bile "WhatsApp Kullanabilecek Kadar" İnternet Sınırsız Olacak

11 Nisan 2026 – Dijital dünyanın vazgeçilmezi haline gelen internet paketleri tükenince yaşanan çaresizlik sona eriyor. Güney Kore, mobil kullanıcılarını koruyan devrim niteliğinde bir düzenlemeyi yasalaştırdı. Artık paketiniz bitsin ya da bitmesin, WhatsApp gibi temel mesajlaşma uygulamaları için sınırsız internet hakkı sizin olacak!

Neden Bu Düzenleme Geldi?
Güney Kore Bilim ve Bilgi İletişim Teknolojileri Bakanlığı (MSIT), son yıllarda artan şikayetler üzerine harekete geçti. 2025'te yapılan anketlerde, kullanıcıların %62'si "paket bitince acil iletişim kuramamak" en büyük sorun olarak gösterdi. Özellikle öğrenciler, çalışanlar ve kırsal kesimdekiler etkileniyordu.

Yeni yasa, 11 Nisan 2026 itibarıyla tüm operatörleri (SK Telecom, KT, LG U+) bağlıyor:

Paket tükendiğinde günlük 100 MB temel veri kotası otomatik aktifleşiyor.

Bu kota, WhatsApp, KakaoTalk, Telegram gibi mesajlaşma ve sesli arama uygulamaları için sınırsız sayılıyor (veri sıkıştırma teknolojisiyle).

Ekstra kullanımda hız düşürülebilir, ama acil durumlar (örneğin 112 çağrıları) tamamen ücretsiz.

MSIT Bakanı Lee Jong-ho, "Dijital eşitsizliği bitiriyoruz. İnternet, lüks değil temel hak" dedi.

Nasıl İşleyecek? Adım Adım
Paket bitişi bildirimi: Operatörler, kalan son 500 MB'de SMS ve app bildirimi gönderir.

Temel mod devreye girer: WhatsApp metin/görüntülü arama sınırsız; sosyal medya veya video akışı engellenir.

Yükseltme seçeneği: İsteyen anında yeni paket alır, kota sıfırlanır.

Denetim: 6 ay içinde ihlal eden operatöre 1 milyar won ceza!

Dünyaya Örnek Olacak mı?
Güney Kore'nin bu hamlesi, Asya ve Avrupa'da yankı buldu.

Hindistan TRAI'da benzer tasarı tartışılıyor; Brezilya ANATEL ise pilot proje başlattı. Türkiye'de ise BTK, "Yakından inceliyoruz" açıklaması yaptı – yakında biz de görebiliriz!

Kullanıcılar sosyal medyada coşkuyla karşıladı: "Artık annemi aramak için paket avı yok!" yorumları yağdı.

Bu düzenleme, teknolojinin insan odaklı yüzünü gösteriyor.

Sizce Türkiye ne zaman benzerini uygular?

Son düzenleme:
Geri